An image of ba duan jin qigong

Ba Duan Jin: De Åtta Brokaten – En Tidlös Praktik för Hälsa och Harmoni

Introduktion till De Åtta Brokaten

Ba Duan Jin, även känd som De Åtta Brokaten, är en form av hälsans qigong-övningar som har praktiserats i Kina sedan Songdynastin (960-1279). På grund av dess enkla rörelser och imponerande hälsofördelar betraktas den som en pärla inom Kinas hälso- och träningskultur. Syftet med dessa övningar är att främja cirkulationen av inre energi genom andlig odling och fysiska övningar, vilket kan förbättra den övergripande hälsan och konditionen.

De Åtta Brokatens Effekter

Under rutinerna krävs djup och naturlig andning utan några begränsningar. Det har bevisats att praktiseringen av Ba Duan Jin förbättrar andningsfunktionen, styrkan i extremiteterna, flexibiliteten i lederna, stärker nerverna och förbättrar den övergripande balansen.

Dessutom kan regelbunden träning av Ba Duan Jin förbättra den kardiovaskulära funktionen och bidra till att behandla sjukdomar som koronar arterieskleros och osteoporos. Det kan också stärka immunförsvaret, försena åldrandeprocessen och förbättra den mentala hälsan.

De Åtta Brokaten: Rörelse och Förklaringar

 1. “Hissa upp händerna för att reglera trippelnvärmaren” (双手托天理三焦)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och armarna hängande längs sidorna. Lyft båda armarna uppåt och håll dem mot himlen med handflatorna uppåt. Denna rörelse hjälper till att reglera och balansera energiflödet i trippelnvärmaren, vilket i traditionell kinesisk medicin är relaterat till matsmältningsorganen och metabolismen.
 2. “Skjut pilen bakåt för att reglera milt och lever” (左右开弓似射雕)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och knäna något böjda. Dra ena armen tillbaka som om du skjuter en pil medan den andra armen sträcks framåt. Denna rörelse syftar till att stärka och balansera energin i levern och mjälten, vilket främjar matsmältningen och kroppens avgiftningsprocesser.
 3. “Separera himmel och jord för att reglera lungor och magen” (调理脾胃须单举)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och armarna hängande längs sidorna. Lyft båda armarna uppåt mot himlen med handflatorna vända uppåt. Sänk sedan armarna långsamt nedåt mot marken. Denna rörelse hjälper till att reglera och balansera energin i lungorna och magen, vilket förbättrar andningen och matsmältningen.
 4. “Se bakåt för att reglera fem ansträngningar och sju skador” (五劳七伤向后瞧)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och vrid överkroppen åt ena hållet medan du vrider huvudet och tittar bakåt. Upprepa rörelsen åt andra hållet. Denna rörelse syftar till att lindra spänningar och smärta i nacke, rygg och axlar, samtidigt som den förbättrar cirkulationen av energi i kroppen.
 5. “Sväng huvudet och svep svansen för att svalka hjärta och lugna sinnet” (摇头摆尾去心火)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och låt huvudet sakta svänga från sida till sida medan kroppen följer efter med svängande rörelser. Denna rörelse syftar till att minska stress och spänningar i nacken och axlarna samtidigt som den lugnar sinnet och främjar en känsla av inre frid.
 6. “Strecka och greppa tårna för att stärka njurar och midja” (两手攀足固肾腰)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och böj framåt från midjan samtidigt som du sträcker armarna ner mot tårna och försöker nå dem med händerna. Denna rörelse sträcker och stärker musklerna i ryggen, midjan och benen samtidigt som den främjar cirkulationen av energi i njurarna.
 7. “Håll knytnävarna och stirra argt för att öka energin” (攥拳怒目增气力)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och knyt nävarna medan du samtidigt stirrar intensivt framåt. Denna rörelse syftar till att öka energin och stärka musklerna i armar, axlar och bröst samtidigt som den förbättrar koncentrationen och fokus.
 8. “Sjufaldigt hoppa och skaka för att bli av med hundratals sjukdomar” (背后七颠百病消)
  • Stå med fötterna axelbrett isär och hoppa upp och ner med lätta studsande rörelser samtidigt som du skakar kroppen löst. Denna rörelse syftar till att stimulera cirkulationen av energi genom hela kroppen och främja frigörandet av spänningar och blockeringar som kan leda till sjukdomar.

De Åtta Brokaten: Demo från Bolong Yang (Professor vid Beijing Sport University)

En Ba Duan Jin Demo från Bolong Yang (Professor vid Beijing Sport University)
Tagged , , , .