Behandlingar

Akupunktur och Akupressur

Akupunktur

Akupunktur är en behandlingsmetod där man sticker tunna nålar på precist angivna punkter så kallade akupunkter. Den har funnits i flera tusen år och är en av de mest kända behandlingsmetoderna inom Traditionell Kinesisk Medicin. Genom att använda olika kombinationer av punkter så kan Qi-flödet påverkas, balansen återställas och sjukdomar behandlas. Begreppet akupunktur myntades av de europeiska missionärer som på 1600-talet och framåt verkade i Kina. Acus betyder nål och punktur betyder instick/punktera. Akupunkturbehandlingen kan upplevas på olika sätt, själva nålsticket känns knappt, men reaktionen på nålstimuleringen kan kännas olika. Vid akuta problem kan det räcka med en eller ett par behandlingar, vid kroniska besvär krävs det ofta en serie av behandlingar.

Akupressur

Ibland är man rädda för akupunktur, ibland kommer kroppen att motsäga akupunktur, då kan man välja akupressur. Akupressur ska ersätta nålen med ett finger, utförs massage och djup tryck på akupunkturpunkter, som kan spela samma roll som akupunktur.

Medicinsk massageterapi

Qigong massage

Qigong massage är en kinesisk medicinsk behandlingsmetod som kombinerar Qigong och massage. Jämfört med konventionell massageterapi har Qigong massage en bättre läkande effekt och mer omfattande indikationer. Qigong-massage är en av de äldsta behandlingarna, den har en historia på mer än 2 000 år och en mycket solid teoretisk grund. Qigong-massage används för att förbättra hälsan, bromsa åldrandet och behandla olika sjukdomar, det är en bred och djupgående rehabiliteringsvetenskap och grunden för många andra populära massageterapier. Koppning efter qigongmassage gör behandlingen mer effektiv.

Tui Na massage

Som en mycket viktig och forntida behandlingsteknik i traditionell kinesisk medicin är deep tuina massage en icke-farmaceutisk naturlig fysisk terapi. Massören använder olika metoder som att trycka, hålla, pressa, gnugga, klämma och peka för att uppnå syftet att upprätthålla hälsa, reglera kroppsbalansen och behandla sjukdomar.

Örtterapi

Örtterapi

Örtterapi har funnits flera tusen år i Kina och är en stor del av Traditionell Kinesisk Medicin. Det är vanligt inom TKM att behandla med en kombination av akupunktur, massage och örter. Man kan även  behandla med enbart örter. " Shen Nong Ben Cao Jing" är en av de mest kända klassiska texterna inom traditionell kinesisk örtterapi, den skrevs för över 2000 år sedan och det finns 365 olika örter  i boken. Varje ört har sin speciella funktion i behandlingen av sjukdomar. Den boken är än i dag en viktig lärobok för alla som studerar eller arbetar med kinesisk örtterapi. Det finns tusentals olika örter, av dessa är det mellan 300-400 som används mest .

En del örter kan stärka kroppen medan andra har en utrensande funktion. I de flesta fall används olika örter tillsammans i ett recept och dessa är ofta effektivare att använda än enstaka örter. Inom örtterapin i Kina så finns det tusentals traditionella recept på ört- blandningar som används vid olika sjukdomar.

Det traditionella sättet att använda örter, är att koka örterna och dricka det som te. Nuförtiden finns det många olika former - torkade örter, pulver, kapslar och tabletter.

Örterna vi använder hos Yongs Kinesiska Medicincentrum är enbart från växtriket, vi använder mest hög koncentrerade örtpulver. Vår örtleverantör är Sun Ten Pharmaceutical CO Ltd från Taiwan, de är världsledande inom detta område och har tillverkat koncentrerade örtpulver i nästan 70 år. Alla örter är kvalitetsövervakade i odling och framställning. Örtkoncentrat som vi använder uppfyller s.k. GMP standard (Good Manufacturing Practice). Vill ni veta mer om örternas säkerhet och tillverkningsprocess, kan ni besöka www.suntenglobal.com

Adjuvant terapi

Guasha

Som en teknik för kinesisk medicinbehandling har Gua Sha funnits i Kina i mer än 2 000 år. Gua Sha är bra för att främja ämnesomsättningen, främja blodcirkulationen och lymfcirkulationen, eliminera smärta, förbättra immuniteten och justera kroppsbalansen. Det är ett säkert och effektivt behandlingsmedel. När vi gör Gua Sha använder vi professionella verktyg och Guashaolja. Vissa fläckar visas ibland på huden efter att Gua Sha är klar. Genom färgen och storleken på dessa fläckar kan vi bedöma människokroppens tillstånd. Fläckar försvinner vanligtvis efter 4-5 dagar.

Koppning

Koppning är en behandlingsmetod för traditionell kinesisk medicin. En glasburk används som behandlingsverktyg. Förbränningen av elden tömmer luften i glasburk för att skapa ett negativt tryck, och sedan placeras glasburk snabbt på den plats där behandling behövs. Ibland är det bara nödvändigt att lämna glasburk på plats, och ibland måste den dras fram och tillbaka i det behandlade området. Fläckar visas på huden efter koppning, vilket försvinner om 4 till 5 dagar. Koppning hjälper till att förbättra blodcirkulationen, främja ämnesomsättningen, utsöndra sjukdomar i kroppen och öka energin i kroppen.

Besök oss

Kontakt

Yongs Kinesiska Medicincentrum,
Odinsgatan 20C,
41103, Göteborg
TEL:072 278 0860
Epost: info@yongskinesiskamedicin.se